Новини
18 | 11 | 2011

ГОЛОВНА ПОДІЯ РОКУ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ АДВОКАТІВ З МЕДИЧНОГО ПРАВА – 140 адвокатів отримали сертифікат і більше 60 з них внесли свої прізвища до започаткованого Реєстру медичних адвокатів, для них розпочнеться спеціальна навчальна програма А

Підвищення адвокатами своєї кваліфікаціїце вимога часу. Медичне і фармацевтичне правоодин з важливих напрямів, за яким адвокати, а також юристи юридичних фірм і, безперечно, юрисконсульти закладів охорони здоров’я, потребують підвищення своєї кваліфікації.

Академія адвокатури України вже давно і успішно проводить заходи щодо цього. Так, наприклад, ще у 2007 році нею спільно з Українською медико-правовою асоціацією та Спілкою адвокатів України було організовано семінар-практикум для юристів «Актуальні питання юридичного супроводження діяльності закладів охорони здоров’я та ведення медичних справ».  З цього часу була проведена велика робота. Її логічним продовженням стало створення Школи медичного і фармацевтичного права  та розробка відповідної програми підвищення кваліфікації адвокатів та інших правників.

Першим заходом щодо реалізації цієї програми, який дав змогу адвокатам отримати уявлення про неї та ознайомитися з медико-правовою проблематикою, став дводенний Семінар-практикум «Застосування законодавства України про охорону здоров’я. Методики захисту прав і законних інтересів пацієнтів, медичних працівників і закладів охорони здоров’я», який було проведено 11-12 листопада 2011 року. Його організаторами виступили Інститут медичного і фармацевтичного права та біоетики Академії адвокатури України, Українське відділення Кафедри ЮНЕСКО з біоетики та Інститут підвищення кваліфікації Академії адвокатури України за сприяння Спілки адвокатів України та Української медико-правової асоціації. Програма цього семінару була акредитована Вищою Кваліфікаційною комісією адвокатури при Кабінеті Міністрів України. Важливо, що семінар було проведено безкоштовно.

Захід відкрила ректор Академії адвокатури України, президент Спілки адвокатів України Тетяна Варфоломеєва, яка розповіла про потребу в кваліфікованій правовій допомозі, що все частіше виникає у пацієнтів, лікарів та медичних закладів. Для сприяння підготовці адвокатів, здатних надавати таку допомогу, Академією адвокатури України створюється дистанційний відеокурс з медичного права (автор – адвокат Р.Ю.Гревцова). Сприяння у цьому надає Американська Асоціація адвокатів, юридичний радник якої Уільям МакГілтон також був присутнім на семінарі. Програма відео курсу акредитована ВККА України. У заході взяв участь і президент Українського медичного клубу Іван Сорока.

Розпочав семінар виступ Радмили Гревцової, директора Інституту медичного і фармацевтичного права та біоетики Академії адвокатури України, президента Української медико-правової асоціації, керуючого партнера київського офісу ЮК «YurkraftMedical», адвоката, що практикує у сфері медичного права та суміжних сферах з 1999 року. Радмила Гревцова розповіла адвокатам про традиційні та нові види правової допомоги з питань медичного права, що викликало жвавий інтерес у адвокатів. Вона звернула увагу і на зміни до законодавства (зокрема ті, що стосуються боротьби з корупцією, захисту персональних даних, ліцензування й акредитації закладів охорони здоров’я), які  також вимагатимуть надання правової допомоги закладам охорони здоров’я та іншим суб’єктам медичного права.    

Доповідач коротко зупинилася на теоретичних підвалинах медичного права і докладно – на правах і обов’язках пацієнтів і медичних працівниківта проблемах практичної реалізації цих прав.

Тему продовжила Олена Бабич, адвокат, медичний юрист, керуючий партнер ЮК «Бабич і партнери».  Вона висвітлила питання лікарської таємниці, зупинившись на об’єкті і суб’єктах збереження лікарської таємниці, а також на порядку її розголошення.

Значний інтерес у присутніх викликав виступ гості з Франції, лікаря і юриста, президента Асоціації з досліджень та вивчення медичного права, професора Університету м. Тулуза Анн-Марі Дуге. Професор представила увазі присутніх тему, пов’язану з правовими та етичними аспектами комерціалізації використання людського тіла, його тканин і клітин. Учасники мали змогу слухати її виступ та вести дискусію, користаючи синхронним перекладом. 

Другий день роботи розпочався із виступу Павла Луцюка, відомого адвоката, віце-президента Спілки адвокатів України.  Він виклав свої думки щодо тактики і методики ведення медичних справ, адже за свою 30-річну адвокатську практику він провів немало таких справ. Після його виступу розпочалася жвава дискусія. Своїми професійними секретами, які виникли завдяки проведеним у судах медичним справам та допомозі у досудовому врегулюванні спорів, поділилася і Радмила Гревцова.

Зацікавила присутніх і доповідь Олега Веремієнка, адвоката і правозахисника, який зупинився на практичних питаннях надання правової допомоги вразливим групам пацієнтів, зокрема ув’язненим. Він розповів про можливості, які надають для цього механізми Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Завершували семінар доповіді адвокатів Олени Бабич та Радмили Гревцової.

Олена Бабич, яка протягом тривалого часу працювала юрисконсультом однієї з клінік допоміжних репродуктивних технологій, розповіла про правове регулювання застосування таких технологій.  Присутніх дуже зацікавила тема сурогатного материнства.

На правому регулюванні надання деяких видів медичної допомоги зупинилася і Радмила Гревцова. Вона також висвітлила питання визначення правомірності медичного втручання,отримання і оформлення інформованої згоди на медичне втручання, укладання договорів про надання медичних послуг.  Доповідь супроводжувалася багатьма цікавими прикладами з практики.

Доповідачі не оминули своєю увагою і медико-правову документацію закладів охорони здоров’я, розробка яких являє собою широке поле діяльності для адвокатів. 

Не зважаючи на післяобідній суботній час, присутнім не хотілось розходитися

У заході взяли участь понад 140 адвокатів, юристів юридичних фірм і юрисконсультів закладів охорони здоров’я з усієї країни.

Учасники виявили неабияку зацікавленість у продовженні поглиблення своїх знань та удосконалення практичних навичок з медичного і фармацевтичного права. Ми будемо повідомляти про подальші заходи в рамках підвищення кваліфікації адвокатів у цій царині. Слідкуйте за сайтом Академії адвокатури України!



Архів новин
Коротко
Члени Правління САУ взяли участь у Європейській Літній Школі з охороноздоровчого права та біоетики в Тулузі (Франція)
07 | 07 | 2012

2-7 липня 2012 р. у м. Тулуза (Франція) відбулася Європейська Літня Школа з охороноздоровчого права та біоетики, організаторами якої виступили очолювана відомим ученим професором Анн-Марі Дуге Асоціація з досліджень і ...

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ!
24 | 02 | 2012

План реалізації у 2012 р. постанови КМУ від 28.12.2011 р. "Про затвердження Порядку і умов проведення конкурсу та вимог до професійного рівня адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової ...

Инициатива Севастопольского отделения САУ
20 | 02 | 2012

Севастопольское отделение САУ с целью предотвращения развития преступности среди несовершеннолетних инициировало проведение занятий по правовому воспитанию среди учащихся общеобразовательных школ города ...

Президент Спілки адвокатів України Лідія Ізовітова - член Робочої групи з доопрацювання проекту КПК України
13 | 02 | 2012

Розпорядженням Голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності від 13 лютого 2012 року на виконання Постанови Верховної Ради України від 09 лютого 2012 року ...

Розпочала діяльність Робоча група по внесенню змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу»
09 | 02 | 2012

9 лютого 2012 року президент Спілки адвокатів України Л.Ізовітова та віце-президент Спілки Г.Ковбасинська взяли участь у першому засіданні Робочої групи по внесенню змін до Закону України «Про ...

Президент Спілки адвокатів України Лідія Ізовітова – член Конституційної Асамблеї
06 | 02 | 2012

6 лютого 2012 року Правління Спілки адвокатів України обрало Лідію Ізовітову представником САУ до Конституційної Асамблеї. Як відомо, відповідно до Концепції формування та організації діяльності ...

У рамках Школи підвищення адвокатської майстерності відбувся тренінг для адвокатів-членів Севастопольського відділення САУ
10 | 12 | 2011

10 грудня 2011 року у рамках Школи підвищення

Звернення САУ до Голови Ради суддів України з приводу облаштування робочого місця адвоката у судах
09 | 12 | 2011

На виконання статутних завдань Спілка адвокатів здійснює Програму зі створення належних умов для активної професійної і громадської діяльності адвокатів, впровадження науково-технічних засобів в адвокатську ...

Створено робочу групу з опрацювання Висновку Венеціанської комісії щодо проекту Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»
23 | 11 | 2011

Правління Спілки адвокатів України

Адвокати з різних регіонів взяли участь у Круглому столі «Проблеми захисту права людини на життя та репродуктивне відтворення»
18 | 11 | 2011

11 листопада 2011 р. в Академії адвокатури України

ГОЛОВНА ПОДІЯ РОКУ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ АДВОКАТІВ З МЕДИЧНОГО ПРАВА – 140 адвокатів отримали сертифікат і більше 60 з них внесли свої прізвища до започаткованого Реєстру медичних адвокатів, для них розпочнеться спеціальна навчальна програма А
18 | 11 | 2011

Підвищення адвокатами своєї кваліфікації

Адвокати зможуть відвідати Українсько-французьку сесію у межах Європейської Літньої Школи з медичного права у Франції
17 | 11 | 2011

14 листопада 2011 р. Академією адвокатури України і Асоціацією досліджень та вивчення медичного права було підписано меморандум про співробітництво. Від імені Академії меморандум підписала її ректор Тетяна ...