26-27 квітня 2014 року в м. Одеса відбувся позачерговий З’їзд адвокатів України

На з’їзді було зареєстровано 286 делегатів, з них: 247 обраних делегатів, які представляли 25 конференцій адвокатів регіонів, 8 резервних та 31 кооптованих делегатів. Згідно протоколу мандатної комісії підтверджено повноваження 251 делегата з 255 обраних на конференціях та 31 кооптованого делегата; усього видано 281 мандат. Більшість від обраних на конференціях регіонів та присутніх делегатів становила 126, відтак відповідно до статті 54 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» з’їзд було визнано правомочним.

З’їзд розпочався з вибору головуючого. За підрахунками відкритого та поіменного голосування, переважну більшість голосів отримав Олег Купрієнко - Голова Ради адвокатів Чернігівської області. Секретарем з’їзду було обрано Ольгу Демидюк - представника Київської області. Після перевірки лічильною комісією мандатів делегованих учасників з’їзду головуючий відкрив засідання та перейшов до розгляду питань, поставлених на порядок денний.

Із вступною доповіддю виступила Лідія Ізовітова – Голова Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України, яка доповіла учасникам з’їзду про діяльність НААУ та РАУ, а також відповіла на поставлені питання. Із подібними доповідями також виступили Ольга Дмитрієва – Голова Вищої ревізійної комісії адвокатури, та Олег Бєляєв – в. о. Голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

Одним з найважливіших питань порядку денного стало обрання трьох членів Вищої ради юстиції від адвокатури. Кандидатами на цю посаду від адвокатів були наступні адвокати: Олексій Резніков, Павло Гречківський, Павло Луцюк, Катерина Коваль, Тетяна Козаченко, Олександер Башук та Микола Сірий. У свою чергу, від суддів балотувалися три судді: Сергій Балац, Василь Гуменюк та Віталій Даниленко.

Відповідно до вимог статей 10 та 11 Закону України «Про Вищу раду юстиції» призначеним на посаду члена ВРЮ вважається кандидат, який за результатами таємного голосування отримав більшість голосів від числа обраних делегатів з’їду. Однак, у разі якщо голосування проводиться по кандидатурах, кількість яких перевищує квоту для призначення на посади членів ВРЮ, призначеними вважаються кандидати, які набрали більшість голосів щодо інших кандидатів. Голосування щодо обрання членів ВРЮ відбувалося виключно обраними делегатами. Таким чином, за результатами таємного голосування та згідно з рішенням лічильної комісії, більшість голосів отримали Сергій Балац (95 голосів), Олексій Резніков (91 голос) та Павло Гречківський (90 голосів).

До порядку денного також було внесено розгляд проекту змін та доповнень до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та пов’язаних з адвокатською діяльністю інших нормативно-правових актів. Над внесенням змін до Закону працювали дві робочі групи адвокатів – при НААУ, РАУ з питань внесення змін та доповнень до зазначеного Закону та при Міністерстві юстиції України, кожна з яких підготувала відповідний законопроект. Рада адвокатів України на своєму засіданні 23-25 квітня 2014 року розглянула обидва законопроекти, взяла з них найкраще і об’єднала в єдиний проект, який було винесено на розгляд З’їзду і концептуально схвалено більшістю голосів делегатів. Надалі його буде скеровано до суб’єкту законодавчої ініціативи з метою внесення на розгляд до Верховної Ради України.

Крім того, на розгляд учасників з’їзду було також винесено пропозиції щодо внесення змін та доповнень до деяких установчих документів вищих органів адвокатського самоврядування (Статуту НААУ та Положень про РАУ, ВКДКА та ВРКА), а також затвердження кошторисів НААУ, РАУ та ВКДКА. Ці пропозиції і кошториси також були ухвалені більшістю голосів делегатів. З метою підвищення ефективності діяльності ВРКА делегати також проголосували за збільшення кількісного складу цього органу з 12 до 15 членів, а також обрали трьох нових його членів.

Також, на з’їзді було ухвалено дві резолюції з питань захисту прав адвокатів: стосовно усіх адвокатів (у тому числі на підтримку адвоката Дениса Бугая) та стосовно адвокатів Автономної Республіки Крим.

дивіться також:

Наразі схожих матеріалів (з високою релевантністю) не знайдено


*) Матеріали підбираються автоматично, виходячи з аналізу ключових слів. «Індекс релевантності» понад 200 збігів вважається високим, хоча це й не означає абсолютно точної тематичної відповідності відібраних матеріалів.