ЗМІСТ

Консультативне Бюро з прав людини було засновано Спілкою адвокатів України у 1998 році і є одним з її структурних підрозділів

Консультативне Бюро з прав людини було засновано Спілкою адвокатів України у 1998 році і є одним з її структурних підрозділів. Свого часу Спілка адвокатів провела організаційну роботу та відібрала групу з 40 адвокатів з усіх регіонів України, які протягом 2000–2003 років проходили інтенсивне теоретико-практичне навчання, беручи участь у проекті «Комплексний теоретико-практичний тренінг для адвокатів: застосування міжнародно-правових стандартів прав людини», організаційну і фінансову допомогу якому надали Рада Європи, Міністерство закордонних справ Великої Британії, ABA-CEELI, COLPI (нині – «Правова ініціатива відкритого суспільства»), Міжнародний фонд «Відродження», міжнародний центр з захисту прав людини «INTERIGHTS».

Зазначена група адвокатів стала кадровою основою Бюро і дала САУ можливість не лише посилити кадрово Центральний офіс Бюро САУ в Києві, а й відкрити у 2002 році з фінансовою допомогою Міністерства закордонних справ Великої Британії офіси Бюро в Одесі, Хмельницькому, Криму, Севастополі, Луцьку, Полтаві, Львові і започаткувати на безоплатних засадах програму щотижневого консультування громадян з питань застосування Європейської Конвенції про захист прав людини, можливостей та перспектив їх звернення до Європейського суду з прав людини.

Громадяни мають можливість отримати від адвокатів, які пройшли відповідний курс навчання, інформацію щодо того, яким є зміст основних прав, гарантованих Конвенцією, як Європейський суд в своїй практиці тлумачить ці права та їх правомірні обмеження і, відповідно, чи містить конкретна ситуація, яку громадянин розцінює як порушення його права, підстави для звернення до Європейського суду з прав людини, порядок звернення до Суду.

Разом з безоплатними консультаціями для громадян, Консультативне Бюро САУ при активній співпраці з Радою Європи продовжує знайомити адвокатів України з останніми теоретичними і практичними наробками міжнародної юридичної спільноти у галузі захисту прав людини, організовуючи круглі столи, семінари і робочі читання.


До САУ надходять листи вдячності від громадян, які отримали допомогу у Бюро. Так, Іванова Ірина Федорівна висловлює особисту подяку директору Консультативного Бюро з прав людини САУ К.М.Бузаджи, а також щиру подяку колективу Бюро за фахову та кропітку підготовку її заяви до розгляду у Європейському Суді. В листі пані Іванової також зазначено:

«хочу висловити окрему подяку за чуйність та своєчасну і дієву підтримку, що для мене, інваліда, виявилось надзвичайно важливим, враховуючи критичні обставини та час».